Konopie - dlaczego warto je jeść?

 Strona główna / Konopie - przydatne informacje / Konopie - dlaczego warto je jeść?

Konopie - dlaczego warto je jeść?

Okazuje się, że konopie są zdrowym i pysznym dodatkiem do wielu potraw.

Ziarno konopi w kuchni Chodzi tu oczywiście o ziarno konopne - łuskane lub niełuskane. Posiada ono wiele składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na ludzki organizm. Jakie to składniki i dlaczego warto je jeść?
KONOPIE JAKO ŻYWNOŚĆ
Choć wydaje się to dziwne, zdrowotne właściwości konopi ludzki organizm potrafi przyswoić przyjmując ją również w postaci pożywienia. Jadalne konopie od dawna uważane były za środek terapeutyczny na liczne schorzenia - obecnie również są polecane na wiele chorób. Odkryto bowiem i potwierdzono ich prozdrowotne właściwości. Można je przyjmować w formie ziaren łuskanych lub niełuskanych i dodawać do innych potraw - na przykład pieczywa, czy makaronów. Co odnajdziemy w jadalnych konopiach? - aminokwasy i kwasy tłuszczowe (Omega 3, 6 i 9) - łatwostrawne białko - 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, którego nie można znaleźć w innej żywności - wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych minerałów - błonnik pokarmowy - witaminy z grupy B oraz witaminę E.
WPŁYW KONOPI NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Dzięki spożywaniu konopi, można znacząco poprawić swoje zdrowie. Roślina ta wpływa bowiem na wiele różnych rzeczy - między innymi wypłukuje z organizmu zły cholesterol, zwiększa jego odporność oraz umożliwia regenerację tkanek. Pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy człowieka, a także zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych. W dodatku podobno zapobiega pojawieniu się w organizmie zmian nowotworowych. Poza tym błonnik pokarmowy wpływa na odczuwanie przez nas sytości, zatem zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy ciała. A białko zawarte w konopi jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe, a przy tym niemal tak samo odżywcze jak ono. Można je porównać do białka zawartego w mięsie lub jajach. Nie zawiera przy tym szkodliwych dla naszego układu pokarmowego inhibitorów tryspin, ani też oligosacharydów, zatem zjedzenie ziaren konopi nie powoduje wzdęć. Widzimy więc, że nie powodując skutków ubocznych, konopie jadalne są odpowiedzią natury na wiele nękających nas chorób.